5 Technische ontwikkelingen die impact gaan maken
Technische ontwikkelingen staan niet stil. In de wereld van de techniek staan innovatie en verandering centraal. AI, Robotisering en 3D-printers hebben in de toekomst een steeds grotere invloed op ons leven. Wij maakten een overzicht van 5 technische ontwikkelingen om naar uit te kijken. 1. Uber Eats maaltijd bezorging via Robots Uber Eats heeft een […]
Lees meerTechnische ontwikkelingen staan niet stil. In de wereld van de techniek staan innovatie en verandering centraal. AI, Robotisering en 3D-printers hebben in de toekomst een steeds grotere invloed op ons leven.
Wij maakten een overzicht van 5 technische ontwikkelingen om naar uit te kijken.
1. Uber Eats maaltijd bezorging via Robots
Uber Eats heeft een tienjarig contract getekend met Nuro om de bezorging van maaltijden te automatiseren. Nuro is een van de eerste bedrijven met een vergunning om zelfrijdende voertuigen de openbare weg op te sturen.
In eerste instantie zal het gaan om een beperkt aantal auto’s dat pizza’s en salades levert. Maar Uber Eats verwacht het aantal bezorgmaaltijden op te kunnen schalen naar mate de technologie van Nuro vordert.
2. Informatie projecteren op de weg
Ford is bezig met het testen van koplampen die informatie zoals navigatie-instructies of de maximumsnelheid op het wegdek projecteert. De nieuwe koplamptechnologie moet bestuurders helpen meer op de weg te focussen in plaats van bijvoorbeeld hun telefoon.
Met de nieuwe technologie moet het ook veiliger worden om ’s nachts te rijden. Daarnaast kan de technologie voor je inschatten of een parkeerplek wel of niet past, het veilig is om in te halen en waar een oversteekplaats is.
3. 3D-geprinte huizen
Voor het eerst zijn er bewoonbare gebouwen van 2 verdiepingen 3D-geprint. Het bedrijf PERI heeft inmiddels gebouwen in Duitsland en de Verenigde Staten weten op te leveren met de hulp van deze technologie.
Ook in Nederland zijn we bezig met 3D-geprinte huizen. Gemeente Eindhoven werkt samen met TU Eindhoven en verschillende bedrijven aan ‘Project Milestone’. Voor dit project zullen er 5 3D-geprinte huizen worden geleverd.
4. Bril voor doven
Het Sloveense ontwerpteam Voicee heeft een bril ontwikkeld die met gesprekken meeluistert via een ingebouwde microfoon. Vervolgens zet de bril de spraak om in ondertiteling.
Tot zover werkt de bril in het Engels, Mandarijn, Spaans, Hindi en Arabisch. Op dit moment is er alleen nog een demomodel. De productie zal eind 2023 van start gaan.
5. Hoofdband om slaap te stimuleren
Moeite met in slaap vallen hebben we allemaal wel eens. Een samenwerking van verschillende universiteiten heeft hier een oplossing voor gevonden. Zij ontwikkelden de SleepLoop hoofdband.
De SleepLoop hoofdband bevat elektroden en een microchip. Deze meten continu de hersenactiviteit. Wanneer deltagolven worden gedetecteerd, maakt de hoofdband een kliktoon. Deze kliktonen stimuleren de synchronisatie van hersenactiviteit en moeten er zo voor zorgen dat je dieper en beter slaapt.
Naast een stimulatie van slaap worden ook andere effecten onderzocht. Het doel is om de hoofdband uiteindelijk ook in te zetten voor de gevolgen van depressie, epilepsie, hersentrauma en de ziekte van Parkinson.
Comaen
Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail