Waarom je met bierviltjes niet kunt frisbeeën
Een bierviltje dat als een frisbee wordt gegooid, zal altijd op een moment draaien en op de grond vallen. Dit is anders dan frisbees die een horizontale vlucht kunnen maken. Hoe zit dat? Johann Ostmeyer, Christoph Schürmann en Carsten Urbach van de Universiteit van Bonn hebben het geheim opgelost. Zowel theoretisch als met een machine […]
Lees meerEen bierviltje dat als een frisbee wordt gegooid, zal altijd op een moment draaien en op de grond vallen. Dit is anders dan frisbees die een horizontale vlucht kunnen maken. Hoe zit dat? Johann Ostmeyer, Christoph Schürmann en Carsten Urbach van de Universiteit van Bonn hebben het geheim opgelost. Zowel theoretisch als met een machine die viltjes door de lucht schiet.
Het bierviltje als frisbee
De theorie van de onderzoekers is dat wanneer het bierviltje gegooid wordt, de rotatie het viltje stabiel horizontaal houdt tijdens de vlucht. Zwaartekracht brengt het viltje alleen al snel omlaag, waardoor de invalshoek met de lucht verandert.
De veranderde invalshoek zorgt voor een lift. Niet in het midden van het viltje, maar aan de voorrand. Er ontstaat een draaiende kracht waardoor het viltje begint te wiebelen. Net als een tol om zijn verticaal kan draaien – totdat het viltje in zijn voorkeurstoestand terechtkomt. Daarbij vliegt het viltje feilloos verticaal verder en draait daarbij als een wiel achteruit.
Om hun theorie te testen maakten de onderzoekers een biervilt-lanceringssysteem. Daaruit bleek dat de bierviltjes zich inderdaad gedragen als gedacht. Telkens draaiden de viltjes op hun kant, ongeveer 0,45 seconden na de lancering.
Het cruciale effect dat verantwoordelijk is voor het flippen blijkt de lift te zijn. ‘Niet in het centrum van de massa, maar lichtjes verschoven valt, naar de voorste rand,’ stellen de onderzoekers. ‘Frisbees doen dit niet. Frisbees hebben afgeronde randen en daardoor een aanzienlijk langere stabiele vliegtijd.’
Blijf op de hoogte van technische nieuwtjes
Wil je op de hoogte blijven van de laatste technische nieuwtjes? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail