Het zal je vast niet zijn ontgaan dat Elon Musk vorige week Twitter over heeft genomen. Deze overname verliep niet helemaal soepel. Musk kondigde in april aan Twitter over te willen nemen, om zich vervolgens weer terug te trekken.

In deze blog lees je alle ontwikkelingen rondom de overname van het social media platform.

April 2022

Elon Musk wordt met 9.2% de grootste aandeelhouder in Twitter. De eerste geruchten over een overnamebod doen de rondte.

Een dag later maakt Twitter bekend dat Musk als bestuurslid wordt aangewezen. Parag Agrawel, Chief Executive bij Twitter, laat weten enthousiast te zijn over de ontwikkelingen.

Toch volgen snel de eerste aanwijzingen dat het verbond niet helemaal vlekkeloos verlopen zal. Agrawal laat, zonder reden, weten dat Musk toch geen bestuurslid wordt.

Niet veel later volgt het officiële bod van Musk om Twitter over te nemen voor ruim $40 miljard. Twitter vecht dit bod aan, zij zien Musk als ongewenste bieder en willen niet dat hij de grootste aandeelhouder wordt.

Hoewel beide partijen het nodige wantrouwen naar elkaar vertonen, volgt er toch een overeenkomst: Musk gaat Twitter overnemen voor $44 Miljard.

Mei 2022

Musk zorgt voor externe financiering en kondigt de eerste veranderingen aan. Zo geeft hij aan dat Donald Trump (gebanned van Twitter na de bestorming van het Capitool) weer toegang krijgt tot het platform.

Een paar dagen later trekt Musk zich toch enigszins terug. Hij geeft aan dat de deal ‘tijdelijk in de wacht’ staat nadat hij geen zekerheid krijgt dat minder dan 5% van de accounts bots of spam accounts zijn. Wanneer Agrawel tweet over de vermeende spam accounts, reageert Elon Musk met de volgende tweet: 💩

Hierna blijft hij volhouden en geeft hij aan dat de deal niet door kan gaan zolang hij geen bevestiging heeft van het aantal nepaccounts. Zijn advocaten beschuldigen Twitter van het achterhouden van belangrijke informatie over de spamaccounts.

Juli 2022

Musk kondigt aan dat hij afziet van de deal. Twitter zou volgens hem contractbreuk plegen door informatie achter te houden.

Twitter reageert door aan te geven juridische stappen te ondernemen die Musk aan zijn deal moeten houden om het platform over te nemen. Ze spannen een rechtszaak aan.

Niet veel later moet Twitter een omzetdaling rapporteren, ze wijten dit aan de onzekerheid veroorzaakt door de ophef rondom de deal.

Augustus 2022

Musk spant zijn eigen rechtszaak aan tegen Twitter, waarin hij aangeeft dat Twitter opzettelijk niet transparant is geweest over de spam accounts. Hij voegt hier de beschuldigingen aan toe van een klokkenluider, Peiter Zatko. Zatko was eerder head of security van Twitter en beschuldigt het bedrijf van continue tekortkomen op het gebied van informatiebeveiliging.

September 2022

De rechtbank publiceert berichten van Musk waarin hij aangeeft te gaan adviseren om ‘Twitter te bevrijden van censuur’, mocht de overname doorgaan.

Oktober 2022

Verrassend genoeg biedt Musk in oktober toch aan Twitter over te nemen volgens de deal die overeen is gekomen. Deze aankondiging komt twee dagen voor Musk onder ede zouden worden geïnterviewd in voorbereiding naar de rechtszaak.

Uiteindelijk oordeelt de rechter dat Musk en Twitter tot 28 oktober hebben om de deal rond te maken.

Hiervoor komt echter nog naar buiten dat federale autoriteiten onderzoek doen naar Musk. The Washington Post meldt dat Musk investeerders heeft verteld 75% van de werknemers bij Twitter te ontslaan, wanneer hij het bedrijf overneemt.

Op 26 oktober bezoekt Musk het hoofdkantoor van Twitter op een manier die aankondigt dat hij flink huis gaat houden. Hij heeft een wasbak meegenomen. ‘Let that sink in’ tweet hij later over de ludieke actie. Wel geeft hij tijdens zijn bezoek aan dat hij niet zo ver zal gaan 75% van de werknemers te ontslaan.

Op 28 oktober komt naar buiten dat zoals opgelegd door de rechter de deal is rondgemaakt. Musk tweet hierover: ‘the bird is freed’.

Nu

Eén van zijn eerste besluiten sinds de overname is het ontslaan van Agrawal. The Washington Post schrijft nu dat er plannen zijn om ongeveer de helft van de 7.500 medewerkers te ontslaan, en deze plannen inmiddels officieel zijn aangekondigd in een e-mail aan het personeel van Twitter.

Daarnaast heeft Musk een aantal andere plannen: het omstreden abonnementensysteem waarin iedereen een blauw vinkje kan krijgen vanaf $8 per maand is ingevoerd. Volgens Musk er moet minder censuur komen en kondigt hij aan dat ‘comedy nu legaal is op Twitter’. Ook overweegt hij om alle gebruikers te gaan laten betalen voor Twitter.

Wat er precies zal veranderen aan het platform zal de komende maanden duidelijk worden.

Comaen

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.

Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share