Ontwikkeling binnen de Machinebouw: van product naar dienstverlening
Machinebouw Binnen de (maak)industrie behoort de machinebouw tot de snelst groeiende sector. In 2018 groeide de machinebouw in Nederland met meer dan 10%, volgens cijfers van de Rabobank (2019).* De machinebouw staat gekenmerkt voor het vervaardigen van een verscheidenheid aan machines, installaties en apparaten. Waarbij de afnemers zich voornamelijk bevinden in de food, medisch, hightech […]
Lees meerMachinebouw
Binnen de (maak)industrie behoort de machinebouw tot de snelst groeiende sector. In 2018 groeide de machinebouw in Nederland met meer dan 10%, volgens cijfers van de Rabobank (2019).*
De machinebouw staat gekenmerkt voor het vervaardigen van een verscheidenheid aan machines, installaties en apparaten. Waarbij de afnemers zich voornamelijk bevinden in de food, medisch, hightech en procesindustrie. Nu gaat het met de machinebouw voor de wind, maar het tij zou ook zomaar kunnen keren. De meeste machinebouwers zijn namelijk sterk afhankelijk van de export, welgeteld 82% van de omzet*.
Machinebouw is continu in beweging en gezien de concurrentie (van binnen- en buitenland) is men genoodzaakt innoverend te blijven en zich te onderscheiden van de rest. De prijs van een product maakt plaats voor kwaliteit en service.
Servitization
In essentie gaat machinebouw om het vervaardigen van producten, maar het verlenen van service en diensten is steeds belangrijker aan het worden. Dit blijkt uit de trend ‘servitization’. Een trend waarbij dienstverlening, naast het leveren van machines, een grotere rol zal spelen binnen het businessmodel van bedrijven. Afnemers zien een machine niet meer als eindproduct, maar als een deelproduct. Ze verwachten na de afname ook een stuk aftersales, preventief onderhoud, het bieden van reserveonderdelen en trainingen. Zelfs diensten als financieringen en verzekeringen kunnen worden aangeboden*. Deze beweging biedt bedrijven de mogelijkheid om het stuk service te zien als omzetkansen in plaats van kostenpost. De relatie met het vaste klantenbestand zal beter worden met zicht op een langdurige samenwerking. Tevens zal een goede servicepositie ook nieuwe klanten opleveren. Dit betekend dat het werk voor Engineers door gaat na oplevering van een machine.
Servitization is maar één van de vele trends die een steeds grotere rol gaan spelen binnen de machinebouw. Een aantal trends, zoals ‘Robotica‘ en ‘Smart Industry‘, zijn al eens de revue gepasseerd. Zeker interessant om een keer te lezen.
Machinebouw & Comaen
Comaen is al jaren actief in arbeidsbemiddeling in de proces- en maakindustrie, en dan met name in de machinebouw. Onze consultants hebben kennis van het vakgebied waarvoor zij verantwoordelijk zijn. Wij weten wat onze opdrachtgevers bezighoudt en wat professionals beweegt.
Wat voor functie jij wil invullen binnen de machinebouw hangt geheel af van jouw wensen en ambities. Heb jij een vooropleiding in IA of WTB? En wil jij meer organisatorisch te werk gaan, bezig zijn met product ontwikkeling, het maken van diepgaande berekeningen of juist de ontwerpkant op? Met vacatures als Project Engineer, Werkvoorbereider, Projectleider, R&D Engineer of Software Engineer kunnen wij ruim voorzien in behoefte. Bekijk onze vacatures op de website, om ons actuele aanbod van vacatures in de machinebouw te zien.
Zou jij ook graag een uitdagende rol willen binnen de machinebouw? En wil je werken bij een vooruitstrevend bedrijf die meegaat met de huidige trends? Dan komen wij graag met je in contact.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail