Online onboarding, hoe doe je dit?
Online onboarding, hoe doe je dit? Uit recent onderzoek van sollicitatie lab blijkt dat 60% van de ondervraagde werkgevers hun wervingsactiviteiten nog niet hebben beëindigd. En maar goed ook want nu veel professionals thuis werken worden vacatures ook veel vaker bekeken. Ook onder onze opdrachtgevers zien wij nog veel vraag naar technisch talent. Maar na […]
Lees meerOnline onboarding, hoe doe je dit?
Uit recent onderzoek van sollicitatie lab blijkt dat 60% van de ondervraagde werkgevers hun wervingsactiviteiten nog niet hebben beëindigd. En maar goed ook want nu veel professionals thuis werken worden vacatures ook veel vaker bekeken. Ook onder onze opdrachtgevers zien wij nog veel vraag naar technisch talent. Maar na de werving- en selectieprocedure volgt logischerwijs het inwerken. En hoe werkt dit virtueel onboarden dan?
Beperk het aantal activiteiten
Uit onderzoek blijkt dat nieuwe werknemers gemiddeld 54 activiteiten moeten voltooien tijdens het onboarden. Dit kan overweldigend zijn, vooral als dit nu thuis moet gebeuren. Probeer deze dan ook te stroomlijnen met de werknemer zijn verantwoordelijkheden en aan te passen aan zijn persoonlijke leerdoelen en leerstijl. Kijk goed welke activiteiten dringend zijn en welke ook later voltooid kunnen worden. Houd instructies (of eventuele instructievideo’s) voor de werknemer kort, praktisch en waar mogelijk interactief.
Focus op het 1-op-1 contact met een manager
Waar voorheen een werknemer zijn eerste dag begon met een bosje bloemen en een rondleiding, begint deze nu vaak thuis achter de laptop, of met één manager op gepaste afstand in een verder lege vergaderruimte. Dit is voor beide partijen natuurlijk even wennen. Toch is het belangrijk dat de nieuwe werknemer 1-op-1 wordt begeleid. Uit onderzoek blijkt namelijk dat men deze 1-op-1 tijd met een manager het belangrijkste aspect van het onboarding proces vindt. Dat deze gesprekken virtueel plaatsvinden maakt voor veel professionals weinig uit, omdat zij vaak al ervaring hebben met online meetings. Plan de eerste weken regelmatig video meetings in met de nieuwe werknemer, bijvoorbeeld een “koffie afspraak” voor de lunch, zo onderhoud je op een laagdrempelige manier contact met je nieuwe werknemer.
Gebruik technologie voor teambuilding
Het is erg belangrijk dat de nieuwe werknemer zich verbonden voelt met zijn team. Ook al kan hij hen (nog) niet in het echt ontmoeten. Anders dreigt het gevaar dat werknemers emotioneel afhaken en minder goed gaan presteren. Gelukkig kunnen digitale tools hierbij helpen. Belangrijk is om niet alleen team overleggen te plannen via video, maar ook sociale momenten. Bijvoorbeeld een vrijdagmiddagborrel, samen even zingen voor een jarige collega, of iemand feliciteren met een pasgeboren baby. Deze hechte contacten zorgen ervoor dat werknemers zich binden aan hun collega’s en aan het bedrijf.
Werk met een buddy systeem
De eerste paar dagen op je nieuwe werk zijn vaak onwennig. En met sommige vragen kan je niet bij je leidinggevende terecht. Vaak zoek je dan een collega op waarmee je een klik voelt om je vragen te beantwoorden. Als je thuis zit gaat dat echter lastig. Daarom is het handig om een werknemer gelijk te koppelen aan een buddy. Deze buddy kan simpele vragen beantwoorden en de werknemer wegwijs maken in het team. Zo zal de nieuwe werknemer ook snelle integreren in het team doordat sociale contacten via de buddy vergemakkelijkt worden
Hoe kan Comaen helpen bij het onboarden?
Bij Comaen gaan wij verder dan alleen de werving en selectie. Ook nadat een professional is aangenomen ondersteunen wij zowel hem als de opdrachtgever in het onboarden. Door bijvoorbeeld ervaringen te delen over hoe onze andere opdrachtgevers dit nu aanpakken. Of door het helpen opzetten van videogesprekken. Wil je tips of ondersteuning betreffende het online onboarding proces? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag op weg.
☎️ 023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail