Digitaal solliciteren vanuit huis: wat kun je verwachten?

Arbeidsmarkt

Naast thuiswerken begint ook thuis solliciteren de nieuwe norm te worden. En thuis solliciteren bestaat lang niet altijd meer uit alleen videobellen. Zo worden er steeds meer verschillende assessment vormen gebruikt om online te bepalen of een kandidaat de juiste match is. Ook worden er nieuwe technologieën ontwikkeld, waarvan sommigen Artificial Intelligence (AI) gebruiken, om […]

Lees meer
Arbeidsmarkt

Naast thuiswerken begint ook thuis solliciteren de nieuwe norm te worden. En thuis solliciteren bestaat lang niet altijd meer uit alleen videobellen. Zo worden er steeds meer verschillende assessment vormen gebruikt om online te bepalen of een kandidaat de juiste match is. Ook worden er nieuwe technologieën ontwikkeld, waarvan sommigen Artificial Intelligence (AI) gebruiken, om kandidaten eerlijker en objectiever te beoordelen. Wat kan je tegenwoordig allemaal verwachten tijdens je online sollicitatie?

Gamen voor een baan

Een computergame is een creatieve en interactieve manier om kandidaten online te selecteren, die ingezet kan worden in plaats van de alom bekende assessments. Met behulp van een online spel kan je kandidaten testen op onder andere reken- en taalvaardigheden en geheugen. De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie gebruikt deze manier van beoordelen al in hun sollicitatieproces. Het spel dat sollicitanten moeten spelen begint eenvoudig maar wordt steeds lastiger. Het voordeel van dit spel is dat kandidaten dit thuis in hun eigen omgeving kunnen spelen. Na het spel worden kandidaten uitgenodigd voor een videogesprek om nader kennis te maken.

Online rollenspel

Het afnemen van een psychologisch onderzoek vond al vaker online plaats. Alleen persoonlijke gesprekken met een psycholoog en eventuele rollenspellen met acteurs waren vaak nog wel op locatie. Jan Kwint, de CEO van LTP Business Psychologen heeft dit deel van het psychologische onderzoek gedigitaliseerd door hier video’s van te maken. Tijdens een videogesprek worden deze video’s afgespeeld en tegelijk kijken psychologen mee om de reactie van de kandidaat te boordelen. Dit is wel lastiger omdat de psychologen nu alleen gezichtsuitdrukkingen kunnen beoordelen, in plaats van de gehele houding. Ook is het belangrijk om rekening te houden met eventuele fraude die via video kan plaats vinden.

Kwint lost dit op door aan het einde nog een kort test assessment ter controle te houden. Vraag is alleen wel of algoritmes het werk van de psychologen zouden kunnen vervangen. Kwint denkt van niet. Wel maken ze al gebruik van een robot met zelfontwikkelde software die gezichtsexpressie, verbaal vermogen en persoonlijkheid beoordeelt. Deze data worden gebruikt ter vergelijking met de resultaten van het assessment. De robot fungeert hierbij dus als aanvulling en niet als vervanging.

Sollicitatierobot

De robot, genaamd Sigmund, stelt vragen zoals: hoe zouden collega’s en vrienden je omschrijven? Na een aantal vragen vertelt hij de kandidaat ook direct wat hem is opgevallen. Hoe lang de antwoorden waren, en hoe optimistisch je toon was. Op basis hiervan noemt hij ook welke karaktereigenschappen hij bij je vindt passen. De robot is een wit hoofd met een gezicht, waar zich ook een camera in bevindt. De robot is ontwikkeld om te kijken wat AI kan betekenen voor een eerlijker selectieproces.

Het bedrijf LTP wil graag wetenschappelijk bewijs vinden voor de aanname dat een algoritme het succesvol functioneren van mensen kan voorspellen. Dit is namelijk nog een omstreden onderwerp, aangezien AI gebruik bij sollicitaties eerder negatief in het nieuws kwam. Zo kunnen gezichten van mensen met een donkere huid moeilijker geanalyseerd worden doordat deze voor robots minder contrast vertonen. Ook zijn verschillende expressies van emotie cultureel bepaald. Hierdoor ligt discriminatie op de loer.

Sigmund gebruikt dan ook vooral woordkeuze om de persoonlijkheid van iemand te analyseren. In samenwerking met de Vrije Universiteit wordt onderzocht of dit een legitieme manier is om mensen te classificeren. Daarnaast wil LTP ook intonatie, spreeksnelheid, hoogte en dynamiek onderzoeken. Bijvoorbeeld hoe iemands wenkbrauwen staan of hoe snel iemand zijn ogen beweegt. Verwacht wordt dat dit onderzoek nog wel een jaar of 3 zal duren. Het is wel belangrijk om hier mee door te gaan, omdat het verzamelen van trainingsdata ervoor zorgt dat AI straks zo objectief mogelijk te werk kan gaan.

Bij Comaen

Wij volgen de laatste ontwikkelingen op de technische markt nauwlettend, ook wat betreft solliciteren. Zo schreven we al eerder al een blog met tips over online vergaderen en solliciteren. Ook in deze uitzonderlijke tijden kunnen wij jou begeleiden in de zoektocht naar een nieuwe of eerste baan. Wij maken jou graag wegwijs in het nieuwe online sollicitatieproces. Zo weten wij precies wat je kan verwachten bij je online sollicitatie en adviseren wij je hoe je je hier het beste op kan voorbereiden. Wij helpen we je vanaf het eerste gesprek tot aan de contractondertekening. Benieuwd naar onze vacatures? Je bekijkt ze hier. Liever persoonlijk contact? Vul het contactformulier in en wij nemen binnen 24 uur contact met je op.

    Bron: https://www.volkskrant.nl/wetenschap/de-sollicitatierobot-moet-kandidaten-eerlijker-beoordelen-dan-mensen-lukt-dat-al~be737994/#&gid=1&pid=1
    https://fd.nl/futures/1354355/solliciteren-is-thuiswerk-geworden
    Sluiten
    We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

    Sign in

    Sign Up

    Forgotten Password

    Job Quick Search

    Share