Cyber security in de operationele techniek
Wetgeving Door de snelle ontwikkelingen binnen de industriële automatisering worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Cyber security was 6 jaar geleden nog amper een thema maar inmiddels ontstaan er in Europa en Nederland verschillende wetgevingen. Op basis van De Europese Netwerk- en Informatiebeveiliging (NIB) heeft Nederland een wet gecreëerd; namelijk de Wet Beveiliging Netwerken Informatiesystemen […]
Lees meerWetgeving
Door de snelle ontwikkelingen binnen de industriële automatisering worden bedrijven steeds kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. Cyber security was 6 jaar geleden nog amper een thema maar inmiddels ontstaan er in Europa en Nederland verschillende wetgevingen. Op basis van De Europese Netwerk- en Informatiebeveiliging (NIB) heeft Nederland een wet gecreëerd; namelijk de Wet Beveiliging Netwerken Informatiesystemen (WBNI). Deze wet heeft als doel om de veiligheid en kwaliteit van producten en diensten te waarborgen.
Cyber security
In sommige segmenten in de techniek kan een lek in cyber security levensbedreigend zijn. Denk hierbij aan de kritieke infrastructuur zoals bruggen, sluizen, waterkeringen maar ook nucleaire installaties. Stel je eens voor dat een brug opeens wordt geopend met rijdend verkeer of nog erger, dat een terroristische groepering de controle neemt over één van onze kernreactoren. Ook forse maatschappelijke problemen liggen op de loer als bepaalde nutsvoorzieningen wegvallen. Wanneer het drinkwaterbedrijf geen water meer levert door een softwarematige interventie van buitenaf heeft dit grote gevolgen op de samenleving.
Operationele techniek
Vooral de operationele techniek heeft nog een achterstand op het gebied van cyber security. Zo wordt in de IT de hardware regelmatig vervangen en worden de systemen adequaat up to date gehouden. Dit in tegenstelling tot de operationele techniek, waar nog regelmatig besturingen te vinden zijn van 25 jaar en ouder. Dit zijn besturingen die nooit zijn ontwikkeld om via internet te communiceren en door deze reden extra vatbaar zijn voor aanvallen. Voor IT is de normering ISO 27000 opgezet, maar dit is vooral bedoeld voor de adequate beveiliging van kantoorautomatisering. Voor de operationele techniek is er nu IEC 62443 ontwikkeld, welke toepasbaar is voor eindgebruikers, system integrators en leveranciers van machines en/of apparaten.
Bij Comaen
Wij spreken doorlopend mensen die actief zijn in de besturingstechniek van machines of geautomatiseerde industriële processen. Laatst spraken wij echter iemand die zich gespecialiseerd had in cyber security in de operationele techniek, iets wat minder vaak voorkomt. Hij had hiervoor een training gevolgd en hij vertelde ons dat dit nog steeds een onderbelicht onderwerp is bij veel bedrijven. Dit zien wij ook zelf bij sommige bedrijven terug.
Daarom is het voor Comaen belangrijk om dit bij onze opdrachtgevers en werknemers onder de aandacht te brengen. Wij als specialist in de detachering van mensen in de besturingstechniek moeten begrijpen dat cyber security steeds belangrijker gaat worden voor zowel werknemers als opdrachtgevers. Om deze reden zijn wij dan ook bezig om hier cursussen en trainingen voor aan te bieden. Hierdoor kunnen werknemers van Comaen straks naast systemen programmeren, deze ook veilig houden.
Vind jij het ook belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen binnen de techniek? Bij Comaen werken wij met verschillende bedrijven die koplopers zijn in hun vakgebied. Neem vrijblijvend contact met ons op of bekijk de vacatures op onze website!
☎️ +023 844 32 19
📩 info@comaen.nl
💻 www.comaen.nl
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail