In Eindhoven is het eerste 3D-geprinte huis in Nederland in gebruik genomen. Het is ontworpen met een geheel eigen vormgeving mogelijk gemaakt door een uitgebreid R&D proces. Het huis is een goed voorbeeld van de vormvrijheid die 3D-betonprinten kan bieden.

Bouw van het huis

Het huis heeft een unieke vorm gekregen: dat van een grote zwerfkei. Dit past goed bij de natuurlijke omgeving rondom het huis. Het vrijstaande huis heeft een oppervlakte van 94 vierkante meter en is gelijkvloers. De 24 elementen waaruit het huis bestaat, zijn in de fabriek in Eindhoven geprint. De elementen zijn daarna naar de locatie gebracht en op de fundering geplaatst. Tot slot is het huis verder afgewerkt door het te voorzien van een dak en kozijnen. De woning is goed geïsoleerd en aangesloten op het warmtenet. Hierdoor ontving de woning een energieprestatiecoëfficiënt van 0.25.

Ontwerp

In de afgelopen jaren zijn de makers van het huis druk bezig geweest met R&D. Dit was nodig om nieuwe manieren van 3D-printen te vinden, die het mogelijk maken om beton te printen in verschillende vormen. Vooral de overhellende wanden van de woning waren een uitdaging voor de ontwerpers. Maar met de kennis die opgedaan is in het R&D proces hebben ze ook deze vorm onder de knie gekregen. Er is dan ook bewust gekozen voor de lastige vorm van het huis om de nieuwe technologieën te testen.

Het voordeel van 3D-betongeprinte woningen is dat ze sneller gebouwd zijn en er meer ruimte is voor het personaliseren van het ontwerp. Ook zijn de woningen duurzamer omdat er minder beton voor nodig is. De ontwerpers van het huis hopen dat deze nieuwe manier van bouwen zal helpen bij het verminderen van het woningtekort in Nederland.

Volgende stap

Het huis is een onderdeel van Project Milestone. Dit is een bouw- en innovatieproject van Eindhoven University of Technology, Van Wijnen, Saint-Gobain Weber Beamix, Vesteda, gemeente Eindhoven en Witteveen+Bos. Het bijzondere aan dit project is dat de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken. De TU Eindhoven ontwikkelde op basis van onderzoek de modellen die het 3D-printen mogelijk maakte. Saint-Gobain Weber Beamix maakte het speciale betonmortel en ontwikkelde de printtechniek. Witteveen+Bos werkte aan de bouwtechnische en constructieve aspecten en het bouwbedrijf Van Wijnen leidde het project. Vesteda, een woningbouwcorporatie, verhuurt het 3D-betongeprint huis nu aan particulieren.

Na deze woning worden er na elkaar nog 4 anderen woningen gebouwd met 3D-betonprinten. Zo kan er optimaal geleerd worden van elke woning. De volgende 3D-betongeprinte woningen zullen meerdere verdiepingen krijgen, wat wel nog een aantal aanpassingen in de techniek vereist.

Comaen

Wil jij ook werken aan het verduurzamen van vastgoed? Voor een integrale dienstverlener die o.a. actief is binnen de utiliteit zoeken wij een Senior Werkvoorbereider W. In deze rol ben je verantwoordelijk voor de planning, de voorbereiding, de organisatie en de begeleiding van verschillende verduurzamingsprojecten. Interesse? Neem contact op met Marco.

👉 Marco Reemer
☎️ +31 6 11 07 89 15
📩 marco.reemer@comaen.nl

Bron: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id34167-eerste-3d-betongeprint-huis-in-gebruik-in-eindhoven-video.html?utm_medium=email
Foto: Bart van Overbeeke
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share