Engineers bouwen computer met menselijke hersencellen
Het brein is het ingewikkeldste orgaan in het menselijk lichaam. Ondanks dat het maar weinig energie gebruikt, kan het ingewikkelde berekeningen oplossen. Dit in tegenstelling tot computers, die enorm veel energie gebruikten. Om de processoren van computers zuiniger te maken, kijken Engineers van de TU Eindhoven nu naar het combineren van menselijke hersencellen en silicium […]
Lees meerHet brein is het ingewikkeldste orgaan in het menselijk lichaam. Ondanks dat het maar weinig energie gebruikt, kan het ingewikkelde berekeningen oplossen. Dit in tegenstelling tot computers, die enorm veel energie gebruikten. Om de processoren van computers zuiniger te maken, kijken Engineers van de TU Eindhoven nu naar het combineren van menselijke hersencellen en silicium microchips.
Combinatie van hersencellen en silicium
De Engineers gaan een apparaat bouwen genaamd BayesBrain. Hierin werken menselijke hersencellen samen met een computer. Deze zal dan in real-time en op een energiezuinige wijze problemen oplossen. Het lastige aan dit idee is dat menselijke hersencellen moeilijk samengaan met componenten van silicium. Dit is namelijk een anorganisch en hard materiaal.
Het project begint met het in leven houden van de hersencellen op een chip. Zo kan een neuraal netwerk gevormd worden. Deze zogenaamde ‘brain-on-a-chip’ wordt dan in verbinding gebracht met het silicium-gedeelte van de computer. Op het traditionele deel van de computer zal een algoritme de berekeningen uitvoeren. Het algoritme zal dan een signaal sturen naar het brein-netwerk. Deze bewerkt de berekening en stuurt vervolgens weer een signaal terug naar het silicium.
Nieuwe software
Hoe dit proces in de realiteit gaat werken, moet nog blijken uit het onderzoek. Zo kan het zijn dat het signaal uitdooft of dat er geen zinnig signaal terugkomt. Ook zullen de Engineers een nieuwe software moeten schrijven. Zodat de twee afzonderlijke systemen met elkaar kunnen communiceren. Op korte termijn verwachten de onderzoekers dat er een werkend driedimensionaal netwerk van hersencellen op een chip gebouwd kan worden. Hiervoor is het belangrijk dat er kanaaltjes op de chip aanwezig zijn die water en voedingstoffen aanvoeren. Ook moet de temperatuur en druk juist zijn.
De Engineers verwachten dat het BayesBrain over een paar jaar simpele berekeningen kan uitvoeren. Dit onderzoek zal niet alleen een energiezuinige computer kunnen aandragen, maar ook biologen kunnen helpen met meer kennis over het menselijk brein.
Comaen
Blijf jij ook graag op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en technieken zoals Industrie 4.0 en Machine Learning? Voor een jong en snelgroeiend ingenieursbureau zoeken wij een IT Engineer Industrial Automation. In deze rol ben jij het eerste aanspreekpunt als het gaat om IT gerelateerde onderwerpen. Meer weten? Bekijk hier de vacature of neem direct contact op met Thijs.
👉 Thijs de Jong
☎️ +31 61 54 86 798
📩 thijs.dejong@comaen.nl
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail