Engineers verbeteren het recept van chocolade
Bij de Universiteit van Amsterdam zijn onderzoekers bezig met een zoet project: het verbeteren van de vorm van chocolade. Met behulp van een 3D-printer wordt onderzocht in welke vorm chocolade het lekkerste “mondgevoel” geeft. Dit mondgevoel blijkt namelijk afhankelijk van de structuur van de chocolade. Metamaterialen De onderzoekers hadden al ervaring met het ontwikkelen van […]
Lees meerBij de Universiteit van Amsterdam zijn onderzoekers bezig met een zoet project: het verbeteren van de vorm van chocolade. Met behulp van een 3D-printer wordt onderzocht in welke vorm chocolade het lekkerste “mondgevoel” geeft. Dit mondgevoel blijkt namelijk afhankelijk van de structuur van de chocolade.
Metamaterialen
De onderzoekers hadden al ervaring met het ontwikkelen van zogenaamde metamaterialen. Dit zijn materialen met ingewikkelde repeterende structuren. Zo is er eerder een metamateriaal ontworpen dat zich altijd goed op-en uitvouwt. Geïnspireerd door onder andere wegenkaarten en brochures die altijd lastig weer terug te vouwen zijn. Nu worden er metamaterialen gebruikt om het perfecte stukje krakende chocolade te ontwerpen.
Spiraalvormig chocolaatje
Onderzoekers kwamen er achter dat als je een stuk chocolade in de vorm van een spiraal print, dit invloed heeft op het aantal breuken bij het kauwen. Zo zal een enkele spiraal vorm minder knapperig aanvoelen tijdens het kauwen dan een stuk chocolade met meerdere spiraalvormen. Dit komt doordat er bij meerdere spiraalvormen, meerdere breuken optreden. Dit geeft een ander mondgevoel.
Deze speciale vorm werd gecreëerd met behulp van de 3D-printer. Deze printer print laagje voor laagje de chocolade, waardoor een driedimensionale structuur ontstaat. Deze techniek bestaat al jaren en heet Fused Deposition Modeling. Echter was het lastiger om chocolade te printen dan een meer gebruikelijk materiaal zoals plastic. Zo moesten de onderzoekers ervoor zorgen dat de spuitmond niet zou verstoppen maar de chocolade na het printen wel snel hard zou worden.
Het perfecte recept
De perfect printbare chocolade maakten de onderzoekers door aan warme chocolade, koude chocolade toe te voegen. Dit werd dan weer afgekoeld waarna het in de 3D-printer kon worden gegoten. Naast chocolade in spiraalvorm, maakten de onderzoekers ook chocolade in de vorm van een gestapelde S. Deze vorm zorgde ervoor dat de chocolade makkelijker brak met kracht van boven. Dit zorgde voor een nog beter mondgevoel bij de proefpersonen.
Comaen
Zoek jij een nieuwe uitdaging binnen de food sector? Voor een opdrachtgever die wereldwijd actief is zoeken wij een R&D Engineer Food Solutions. Jij bent verantwoordelijk voor het uitwerken van nieuwe ontwikkelingen aan machines en/ of complete productielijnen. Interesse? Bekijk hier de vacature of neem direct contact met ons op.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail