Solliciteren
Hoe ziet de procedure / het sollicitatieproces eruit?
Als je reageert op een vacature bij Comaen, zorgen wij ervoor dat we binnen één werkdag contact met je opnemen.
- We maken eerst telefonisch kort kennis;
- Als er van beide kanten een klik is, plannen we een uitgebreide (online) kennismaking;
- Wij komen terug met 2 à 3 opties die passen bij jou;
- Ben je geïnteresseerd? Dan stellen wij jou voor aan de opdrachtgever(s). En plannen we een 1e gesprek in;
- Afhankelijk van de match plannen we vervolggesprek(ken) in;
- Uiteindelijk doen wij de onderhandeling voor jou en zorgen voor afstemming rondom de start van jouw nieuwe baan.
Kom ik bij Comaen in dienst of direct bij de opdrachtgever?
Bij de meerderheid van de professionals, die wij helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging, gaat het om een deta-vast contract. Dat betekent dat je eerst bij Comaen op contract komt en na een vooraf afgesproken periode bij de opdrachtgever in dienst gaat.
Hoe kan ik me het beste voorbereiden op een sollicitatie?
Solliciteren tijdens coronatijd heeft het sollicitatieproces flink veranderd. Van face-to-face gesprekken op locatie naar eerste kennismakinggesprekken online achter je computer. Wij helpen jou gedurende het proces met de voorbereiding. Mocht je zelf al meer informatie willen, bekijk dan de onderstaande blog:
Wat als ik zelf niet op zoek ben naar een baan maar wel iemand ken die dat is?
Bij Comaen werken we met een referral bonus. Als jij een studiegenoot, oud-collega of relatie kent die op zoek is naar een baan, kun je hem of haar helpen door Comaen hier over te informeren. Wij doen ons best om een passende uitdaging te vinden voor hem of haar. Jij kunt hier €2.000 bruto mee verdienen. Win-win dus.
Kunnen jullie mij helpen aan een afstudeerstage?
Comaen heeft regelmatig stagemogelijkheden, zowel meeloop- als afstudeerstages. Laat ons weten als jij op zoek bent. Onze opdrachtgevers kennen we goed. Wij kunnen je alles vertellen over de sfeer, doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden bij verschillende bedrijven.
Werkt Comaen ook met ZZP’ers?
Wij hebben regelmatig mooie tijdelijke opdrachten bij bekende opdrachtgevers. Schrijf je hier in als ZZP’er dan houden wij je op de hoogte van projecten en opdrachten.
Ik heb weinig ervaring, kan Comaen mij helpen aan een baan?
Wij zoeken junior, medior en senior functies op HBO- en WO niveau. Voor zowel nationale als internationale bedrijven. Van start-ups tot grote corporates. Onze klanten zijn o.a. Siemens, DWG en PWR Pack. Benieuwd welke vacatures wij hebben voor juniors? Klik hier om ze te bekijken.
Wij bieden starters een traineeship zodat je jouw kennis in praktijk kunt brengen. En tegelijkertijd kunt doorgroeien en jezelf verder kunt ontwikkelen. Check hier welke opleidingen of modules we aanbieden.
Kan ik me standaard laten inschrijven?
Ja dat kan! Je kunt een open sollicitatie naar ons versturen. Of je als ZZP’er bij ons inschrijven, zodat wij contact met jou kunnen opnemen als we een passende vacature of tijdelijke opdracht voor jou hebben.
Worden mijn gegevens doorgestuurd naar bedrijven zonder dat ik dit weet?
Nee wij sturen nooit zomaar een CV door naar een opdrachtgever, ook niet anoniem. Wij vinden het belangrijk dat we persoonlijk kennis maken en op basis daarvan komen we met een concreet voorstel van bedrijven die bij jou passen. Wij overleggen eerst voordat we jou voorstellen bij een opdrachtgever.
Arbeidsvoorwaarden
Wat is het verschil tussen uitzenden en detachering?
Het grote verschil tussen een uitzendovereenkomst en een detacheringsovereenkomst is het verschil in vastigheid. Bij een detachering of deta-vast contract heb je een formele arbeidsrelatie. Comaen is jouw werkgever. Als gedetacheerde heb je een opzegtermijn en is de duur van het contract voor langere termijn. Je hebt dus veel dezelfde zekerheden als bij een vaste baan.
Detachering
Gedetacheerd worden bij Comaen betekent een arbeidsovereenkomst voor 1 jaar of in bepaalde situaties een vast contract. Je komt dus in dienst van Comaen, je wordt onze collega en wij zorgen voor een project bij één van onze opdrachtgevers. Comaen neemt het werkgeverschap over van de opdrachtgever waar jij een project uitvoert. Comaen zorgt voor jouw persoonlijke ontwikkeling en begeleiding, maar ook voor de (uren)administratie en de salarisuitbetaling. Mocht het project stoppen dan zal Comaen samen met jou naar een ander project bij een andere opdrachtgever zoeken. Comaen heeft daarvoor een groot netwerk in het hele land. Bovendien wordt vooraf ook bepaald na hoeveel uren de opdrachtgever jou in dienst mag nemen.
Voordelen detachering:
- zekerheid;
- afwisseling;
- regie over jouw eigen loopbaan;
- persoonlijke begeleiding;
- deel uitmaken van een community.
Uitzenden
Uitzendwerk gaat meestal over werkzaamheden met een einddatum, oftewel tijdelijk werk. Dit maakt uitzendwerk meer onzeker en als jouw klus is afgelopen, eindigt in veel gevallen ook je contract.
Als uitzendkracht heb jij met een uitzendbeding te maken. De eerste 78 weken heb je als uitzendkracht nog weinig zekerheden en zit er in je contract ook vaak een uitzendbeding. Dit houdt in dat het einde van de opdracht, ook het einde van de uitzendovereenkomst bekent. Het bureau hoeft jou niet door te betalen als er geen werk is. Als uitzendkracht kun je ieder moment beslissen om te stoppen met werken. Hoe langer je als uitzendkracht via hetzelfde uitzendbureau werkt, hoe meer rechten je opbouwt. Comaen werkt niet met uitzendcontracten.
Wat voor een soort contract krijg ik?
In de meeste gevallen gaat het om een jaarcontract. Zelfs als je opdracht korter dan een jaar duurt. Maar ook een vast contract behoort tot de mogelijkheden.
Hoe heeft Comaen het pensioen geregeld?
Als je voor Comaen werkt, bouw je pensioen op bij StiPP. Meer informatie vind je op https://www.stippensioen.nl/werknemer/pensioen-bij-stipp/de-pensioenregeling/pensioenregeling/
Gelden voor mij dezelfde beloningen als voor mensen in dienst bij de opdrachtgever?
Voor jou gelden dezelfde voorwaarden als de werknemers die direct in dienst zijn bij de opdrachtgever. Dat heet de zogenaamde inlenersbeloning. Aangezien je in het geval van een deta-vast contract op een gegeven moment direct bij de opdrachtgever in dienst gaat, volgen we de CAO van de inlener.
De volgende voorwaarden vallen onder de inlenersbeloning:
- het bruto loon conform de schaal waarin de werknemer is ingedeeld;
- ATV / ADV;
- toeslagen voor overwerk en onregelmatige uren;
- initiële loonsverhogingen, zoals bij inlener bepaald;
- onkostenvergoedingen;
- periodieken.
Kunnen jullie mij voorzien van een salarisadvies?
Wij zijn adviseur en gedurende het sollicitatieproces voeren wij samen met jou de onderhandeling. 9 van de 10 keer weten we een beter salaris te onderhandelen dan als je dit zelf had gedaan. We treden dus echt als een soort van zaakwaarnemer namens jou op.
Loopbaanbegeleiding
Wat kan ik qua begeleiding verwachten vanuit Comaen?
Wij helpen jou de baan te vinden die bij je past. Wij begeleiden je bij de sollicitatiegesprekken en nemen de onderhandeling over salaris en andere arbeidsvoorwaarden voor jou uit handen.
Na de contractondertekening, staan wij voor je klaar bij vragen rondom salaris, vrije dagen, uren invullen etc.
Na de eerste maand, bij 3 maanden, een half jaar en 9 maanden hebben we een evaluatie moment. Ondertussen is jouw vaste Comaen Consultant iedere werkdag tussen 08:00 en 22:00 uur bereikbaar mochten er zaken zijn die je wilt bespreken.
Daarnaast organiseren we ieder jaar in het voorjaar en najaar een event voor al onze professionals.
Wat vinden Engineers en technische bedrijven van jullie?
Wij zijn er trots op dat onze dienstverlening met gemiddeld een 9,5 wordt beoordeeld. Inmiddels hebben 190+ mensen een review achter gelaten. Check het hier.
Wat als ik binnen één jaar niet tevreden ben met mijn uitdaging?
Geen stress! Dan gaan we samen in gesprek. Comaen heeft een groot netwerk en kan jou daardoor snel helpen aan een nieuwe uitdaging die beter past.
Opleiding en doorgroeimogelijkheden
Krijg ik een opleidingsbudget?
Samen met jou en de opdrachtgever bekijken we welke (technische) skills jij kunt ontwikkelen en of daar trainingen en opleidingen voor nodig zijn. Uiteraard is daar budget voor, de hoogte ervan stemmen we gezamenlijk af.
Wat zijn mijn doorgroeimogelijkheden?
Doorgroeimogelijkheden zijn afhankelijk per opdrachtgever. Wij kennen de bedrijven goed, dus kunnen we vooraf vaak een goede inschatting maken van de opties. In de evaluatiegesprekken met onze professionals door het jaar heen bespreken we ook steeds de persoonlijke ontwikkeling.
Welke (vervolg) opleiding kan ik het best volgen?
Comaen kan jou helpen bij het vinden van de juiste opleiding of opleidingsinstelling. Wij werken ook regelmatig met traineeships. Vraag jouw Comaen Consultant gerust naar de mogelijkheden.
Wat zijn de mogelijkheden voor een nieuwe baan als ik een studieschuld heb?
Als jij een studieschuld hebt, dan gaan we samen in gesprek hoe we hier mee om kunnen gaan. Ofwel de opdrachtgever neemt de schuld over of Comaen neemt deze (deels) voor haar rekening.
Overig
Wat maakt Comaen anders dan andere bureaus?
Wij matchen niet alleen op basis van ervaring en kennis. Maar kijken ook goed naar jouw drijfveren en persoonlijkheid. Het draait bij ons om de kandidaat, niet om het zo snel mogelijk bemiddelen van mensen. Lees er meer over in deze blog.
Comaen is in 2013 door Sjoerd Fontein opgericht aan de keukentafel. Vandaag de dag zijn we met ruim 20 bevlogen collega’s. Ondertussen hebben wij voor de snelle groei meerdere keren een FD Gazellen Award ontvangen.
Wil je weten hoe anderen over ons denken? Bekijk hier onze reviews.
Waarom medewerkers detacheren en niet direct in dienst nemen?
Opdrachtgevers kiezen vaak bewust voor een flexibele schil of inhuur van specialisten, bijvoorbeeld bij grote projecten waarbij er snel opgeschaald dient te worden.
Waarom kiezen opdrachtgevers ervoor om via Comaen te werven?
Bij Comaen zijn we adviseur, business partner en loopbaancoach in één. Wij leveren maatwerk aan zowel professionals als opdrachtgevers. Zo zijn we preferred supplier van Siemens en helpen we een System Integrator bij het opzetten van een geheel nieuwe vestiging in het zuiden van het land. We doen ook regelmatig onderzoek naar de drijfveren van technische professionals, zodat we opdrachtgevers goed kunnen adviseren over goed werkgeverschap.