Hoe kun je door fietsen huishoudens van energie voorzien?
Dat fietsen beter voor het milieu is dan autorijden was al lang duidelijk. Nieuw is dat twee Nederlandse provincies de mogelijkheden bekijken om onze fietsinfrastructuur te verduurzamen. Ze hebben het plan om zonnepanelen op fietspaden te plaatsen. Zonnepanelen wekken op een duurzame manier elektriciteit op. Maar deze panelen nemen veel ruimte in. Vaak worden ze […]
Lees meerDat fietsen beter voor het milieu is dan autorijden was al lang duidelijk. Nieuw is dat twee Nederlandse provincies de mogelijkheden bekijken om onze fietsinfrastructuur te verduurzamen. Ze hebben het plan om zonnepanelen op fietspaden te plaatsen.
Zonnepanelen wekken op een duurzame manier elektriciteit op. Maar deze panelen nemen veel ruimte in. Vaak worden ze daarom op daken geplaatst. Maar met zo’n 37.000 kilometer aan fietspaden in Nederland, zou deze ruimte ook goed benut kunnen worden voor het opwekken van energie. Fietspaden zijn hiervoor meer geschikt dan autowegen, omdat deze minder zwaar belast worden.
De eerste proef
In Noord-Holland en Noord-Brabant gaan de eerste fietspaden met zonnepanelen bedekt worden. In Vijfhuizen en in Wagenberg, elk fietspad wordt zo’n 400 meter lang. Deze fietspaden moeten minimaal 80.000 kilowattuur per jaar gaan opbrengen. Dit is voldoende om ongeveer 20 huishoudens te kunnen voorzien van stroom. Naar verwachting zullen de fietspaden medio 2023 af zijn. Het project wordt uitgevoerd door BAM infra.
Speciale zonnepanelen
Er zullen geen normale zonnepanelen in een fietspad worden geïnstalleerd. Deze zonnepanelen moeten aan speciale eisen voldoen. Zo zijn de panelen afgewerkt met een transparante kunsthars. Zo kan er overheen gefietst worden zonder schade. Daarnaast voldoet de coating ook aan de eisen die gesteld worden aan fietspaden. Ze worden niet te glad als het regent of vriest en er vormen zich geen plassen water op de oppervlakte.
Eerdere proeven met zonnepanelen op fietspaden verliepen niet altijd vlekkeloos. Zo kreeg Krommenie in 2014 een zonnefietspad. Maar bleek daar na een jaar dat de toplaag flink beschadigd was. Hierdoor konden de panelen minder stroom opwekken. Vanwege de platte ligging van de panelen en de speciale coating wekken de panelen 25 tot 30 procent minder energie op dan zonnepanelen op daken.
Verder onderzoek
De provincies zijn op de hoogte van de uitkomsten van de vorige proeven en uitkomsten. Zij nemen deze kennis mee in hun eigen onderzoek. Uiteindelijk is innovatie altijd een kwestie van vallen en opstaan: om wat nieuws te bedenken moet je continue testen en aanpassen. De zonnefietspaden worden 5 jaar gemonitord en de resultaten gedeeld om verder onderzoek mogelijk te maken.
Comaen
Wil jij ook een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst? Voor een opdrachtgever in de infratechniek zoeken wij een Projectcoördinator Energietransitie. Jij gaat zorgen voor het plannen en het bewaken van de voortgang van projecten op het gebied van zon- en windparken. Interesse? Bekijk hier de vacature of neem direct contact op met Yves.
👉 Yves Bindesrisingh
☎️ 06 11 13 15 40
📩 yves.bindesrisingh@comaen.nl
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail