Neuralink heeft toestemming gekregen om door hen ontworpen hersenimplantaten op mensen te testen. In deze blog lees je alles over Neuralink, de technologie achter het lezen van gedachten en de mogelijke impact ervan op ons dagelijks leven.

Wat is Neuralink?

Neuralink is een neurotechnologiebedrijf, dat werkt aan een implantaat dat in de schedel geplaatst kan worden. Het doel is om rechtstreeks via de hersenen te communiceren met een computer. Uiteindelijk kunnen aandoeningen zoals Alzheimer, dementie en ruggenmergletsel hiermee worden genezen, en uiteindelijk uit de wereld worden geholpen.

Ook wil Neuralink blinde mensen hun zicht teruggeven. Zowel mensen die blind zijn geworden, als blind zijn geboren kunnen volgens Neuralink uiteindelijk geholpen worden door de technologie.

Toestemming

De technologie van Neuralink is gebaseerd op het principe van het vastleggen en interpreteren van hersensignalen. De elektroden die in de hersenen worden geplaatst, kunnen de elektrische activiteit van neuronen detecteren en deze signalen worden vervolgens vertaald. Zo worden als het ware jouw gedachten gelezen.

Hersenimplantaten bij mensen zetten kan natuurlijk niet zomaar. Daar heeft het bedrijf toestemming voor nodig van de FDA (Food and Drug Administration), de organisatie verantwoordelijk voor het beschermen van de volksgezondheid. Dat hebben ze nu dus. Een ontwikkeling om in de gaten te houden, want het is de eerste keer is dat deze technologie op mensen wordt getest.

Eerdere tests

Hoewel de technologie nu voor het eerst op mensen kan worden getest, is de hersenchip al op duizenden dieren getest. Zo hebben ze een aap het spelletje Pong met de chip weten laten spelen.

Een grote doorbraak, maar niet al de ontwikkelingen rondom het testen op dieren waren positief. Neuralink werd juist veelal bekritiseerd vanwege de dierproeven, die het bedrijf heeft uitgevoerd. Bij het ontwikkelen van de deze chip zijn naar verluidt “onnodig veel” dieren gestorven. Volgens een ruwe schatting van Reuters zijn er ongeveer 1.500 dieren gedood, waaronder meer dan 280 schapen, varkens en apen.

Toch worden de chips nu veilig genoeg geacht om te testen op mensen. Wanneer de implantaten echt getest gaan worden is nog niet bekend.

Comaen

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.

Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share