Engineering

In Delft zijn ze druk bezig met het ontwikkelen van Fieldlabs rondom Internet of Things. Het lab krijgt twee testlocaties: de TU Delft Campus en Unmanned Valley, het voormalige militaire vliegkamp Valkenburg bij Katwijk. Op deze locaties wordt het mogelijk om innovaties op IoT gebied te kunnen testen. Daarnaast biedt een mobiele testopstelling de mogelijkheid om te testen op locatie bij bedrijven of andere laboratoria. Met behulp van dit Fieldlab worden technologische oplossingen gezocht. Voor onder andere: robotica, gezondheidszorg, logistiek, luchtvaart en smart cities.

Toepassingen 5G voor Fieldlabs

Het nieuwe 5G netwerk leent zich goed voor Fieldlabs. Doordat steeds meer apparaten draadloos grote hoeveelheden informatie uitwisselen, is een snelle en betrouwbare verbinding nodig. 5G maakt dit mogelijk. Met 5G kunnen zelfrijdende auto’s communiceren met hun omgeving of chirurgen op afstand opereren via robots. Eerder opende KPN ook al twee 5G fieldlabs, die zich richten op de maakindustrie en de procesindustrie.

Onderzoek

Naast bedrijven kan ook de wetenschap profiteren van het Fieldlab. Aan de TU Delft werken veel onderzoekers aan vraagstukken over de toekomst van 5G en IoT. In het lab kunnen nieuwe theorieën worden getest. Hierna kunnen innovaties snel vanuit de onderzoeksomgeving naar de praktijk worden vertaald. Zo kan in een tijd waarin technologie continu verandert snel geschakeld worden.

Kansen voor werkzoekende

Ook voor de werkgelegenheid is de opening van het Fieldlab positief. Verwacht wordt dat de technische infrastructuur dit najaar klaar is. Er wordt naar gestreefd de komende 3 jaar zo’n veertig projecten uit te voeren. Naast dat er bij deze projecten werknemers en onderzoekers nodig zijn, zullen nieuwe producten en toepassingen ook leiden tot startups en scale ups. Deze bedrijven hebben technische professionals nodig om de nieuwe technologieën te bedenken en te implementeren.

Kansen voor West

Via een programma genaamd ‘Kansen voor West’ draagt het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) in totaal 1,5 miljoen euro bij aan het Fieldlab. In totaal duurt het hele project 3 jaar en kost 3 miljoen Euro. Het Do IoT Fieldlab is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, TNO, gemeende Delft, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH), gemeente Katwijk, Holland Rijnland en de TU Delft.

Comaen

Heb jij interesse in IoT en kun jij opdrachtgevers hierover adviseren? Wij zoeken een Service Engineer IT & Netwerken die kan optreden als kennisdrager voor onder andere Industrie 4.0 en machine learning. Daarnaast ben jij het eerste aanspreekpunt voor IT en netwerk gerelateerde onderwerpen. Interesse? Neem contact op met Jasper.

👉 Jasper Bakker
 +31 6 15 322 585
📩 jasper.bakker@comaen.nl
💻 www.comaen.nl

Bronnen: https://www.ptindustrieelmanagement.nl/rd/nieuws/2020/07/nieuw-fieldlab-delft-on-internet-of-things-do-iot-krijgt-meer-vorm-1013265
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share