Nieuwe ZZP-wetgeving 2025: Schijnzelfstandigheid onder de loep

Geen categorie

In 2025 treedt de langverwachte nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid in werking. Deze verandering heeft grote gevolgen voor zzp’ers en bedrijven, vooral in sectoren zoals de techniek, waar veel zelfstandigen actief zijn. In deze blog behandelen we de belangrijkste veranderingen en wat deze nieuwe zzp-wetgeving betekent voor technische professionals en bedrijven in Nederland. Wat is schijnzelfstandigheid? […]

Lees meer
Geen categorie

In 2025 treedt de langverwachte nieuwe wetgeving rondom schijnzelfstandigheid in werking. Deze verandering heeft grote gevolgen voor zzp’ers en bedrijven, vooral in sectoren zoals de techniek, waar veel zelfstandigen actief zijn. In deze blog behandelen we de belangrijkste veranderingen en wat deze nieuwe zzp-wetgeving betekent voor technische professionals en bedrijven in Nederland.

Wat is schijnzelfstandigheid?

Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand als zzp’er wordt ingehuurd, terwijl hij of zij eigenlijk in loondienst zou moeten zijn. Voor werkgevers is dit voordelig omdat ze werkgeverslasten zoals sociale premies en pensioenbijdragen kunnen vermijden. Ook lijkt het aantrekkelijk voor de zzp’er vanwege belastingvoordelen en meer autonomie. In werkelijkheid is er vaak sprake van afhankelijkheid van één opdrachtgever, wat leidt tot beperkte vrijheid in de uitvoering van het werk.

De huidige wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) bleek niet effectief genoeg om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Vanaf 2025 komt er strengere wetgeving om dit probleem aan te pakken. Lees hier meer over de DBA wet.

Wat verandert er in 2025?

De kern van de nieuwe wetgeving is het beter definiëren van zelfstandigheid. Er komen strengere regels om te bepalen wanneer er sprake is van een dienstverband. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • Strengere controle op arbeidsrelaties: De Belastingdienst krijgt meer middelen om arbeidsrelaties te onderzoeken, waarbij de focus ligt op gezagsverhoudingen en afhankelijkheid van één opdrachtgever.
  • Opdrachtgeversverklaring: Bedrijven moeten een opdrachtgeversverklaring opstellen, waarin staat dat de zzp’er echt als zelfstandige werkt. Zowel de zzp’er als de opdrachtgever zijn verantwoordelijk voor de juiste classificatie.
  • Boetes bij overtredingen: Bedrijven riskeren hoge boetes en naheffingen als er sprake is van schijnzelfstandigheid.

Impact voor technische professionals

In de technische sector werken veel zzp’ers langdurig voor één opdrachtgever, zoals freelance Engineers, Projectmanagers en Tekenaars. De nieuwe wetgeving kan hun zelfstandige status in gevaar brengen. Om te voorkomen dat je als werknemer wordt geclassificeerd, kun je de volgende stappen nemen:

  • Werk voor meerdere opdrachtgevers: Dit vermindert het risico om als schijnzelfstandige te worden gezien.
  • Duidelijke contracten: Zorg dat je contracten specificeren dat je zonder gezagsverhouding of verplichtingen werkt zoals een werknemer.
  • Transparantie over je werkwijze: Laat zien dat je zelfstandig werkt door je eigen uren in te delen en zelf verantwoordelijk te zijn voor het resultaat.

Het werken voor meerdere opdrachtgevers kan lastig zijn. Bij Comaen kunnen we ZZP’ers helpen met nieuwe opdrachten vinden, zodat je aan voldoende verschillende opdrachtgevers komt. Heb jij behoeften aan hulp voor het vinden van extra opdrachtgevers? Bekijk dan deze pagina en neem contact met ons op.

Ook is een andere arbeidsvorm, detachering, erg interessant. Bij detachering heb je de mogelijkheid om voor meerdere opdrachtgevers te werken, terwijl je de zekerheid hebt van een vast contract en altijd loon. Dit kan een goede optie zijn voor professionals die de afwisseling zoeken van freelance werk, maar liever niet in de risicozone van schijnzelfstandigheid komen. Benieuwd naar detachering? Lees hier meer.

Wat kunnen bedrijven doen?

Voor bedrijven die regelmatig zzp’ers inhuren is het van belang om de nieuwe regels te volgen. Hier zijn enkele tips:

  • Opdrachtgeversverklaring: Stel een opdrachtgeversverklaring op en laat deze juridisch toetsen om boetes te voorkomen.
  • Diversifieer je personeelsbestand: Zorg dat je niet te afhankelijk bent van zzp’ers in cruciale functies.
  • Blijf up-to-date: Houd je HR-afdeling of juristen op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de zzp-wetgeving.

Wat zijn de gevolgen?

De nieuwe zzp-wetgeving van 2025 dwingt zowel bedrijven als zzp’ers om hun samenwerking kritisch te beoordelen. Technische professionals zullen hun werkwijze moeten aanpassen en bedrijven zullen zorgvuldiger moeten zijn bij het inhuren van zelfstandigen. Hoewel de wet misschien onzekerheid met zich meebrengt, is het doel om een eerlijke arbeidsmarkt te creëren waarin iedereen gelijke rechten en plichten heeft. Ben jij een opdrachtgever of technische zzp’er en benieuwd naar de impact van de nieuwe wetgeving? Neem hier contact op met Comaen om te ontdekken hoe wij jou kunnen ondersteunen bij deze veranderingen!

Voor opdrachtgevers

Wil je zeker weten dat jouw samenwerking met zzp’ers voldoet aan de nieuwe regels? Neem hier contact met ons op en vraag ons gerust om advies en blijf volledig up-to-date.

Voor technische professionals

Ben je klaar voor de nieuwe zzp-wetgeving in 2025? We helpen je graag om goed voorbereid en geïnformeerd aan de slag te blijven!

Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs en vacatures? Schrijf je dan hier in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.

Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share