Fotonicasector biedt interessante banen voor hoger opgeleide engineers
Fotonica Fotonica is een breed begrip: het gaat om technologie die zich richt op het opwekken, transporteren, bewerken en detecteren van licht, oftewel fotonen. Zo vallen bijvoorbeeld beeldschermen, verlichting, lasers, zonnecellen, sensoren en glasvezelnetwerken hieronder. Deze chiptechnieken moeten een belangrijke rol gaan spelen bij onder andere datacommunicatie, gezondheidszorg, duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en landbouw. Naar schatting […]
Lees meerFotonica
Fotonica is een breed begrip: het gaat om technologie die zich richt op het opwekken, transporteren, bewerken en detecteren van licht, oftewel fotonen. Zo vallen bijvoorbeeld beeldschermen, verlichting, lasers, zonnecellen, sensoren en glasvezelnetwerken hieronder.
Deze chiptechnieken moeten een belangrijke rol gaan spelen bij onder andere datacommunicatie, gezondheidszorg, duurzaamheid, mobiliteit, veiligheid en landbouw. Naar schatting zijn al bijna driehonderd bedrijven in Nederland actief op het gebied van fotonica.
Vanuit overheden, bedrijven en universiteiten is er besloten om de komende acht jaar meer dan 240 miljoen te investeren in de Nederlandse fotonicasector wat enorme kansen biedt qua werkpotentieel.*
De reden dat hier veel geld in geïnvesteerd wordt, is vanwege de verbeterde mogelijkheid die fotonen bieden ten opzichte van elektronen. Dit heeft er met name mee te maken dat fotonen geen lading of massa kennen en de warmteproductie minimaal is. Ook hebben ze geen last van verstoringen bij elektrische of magnetische velden. Dit is bij elektronen wel het geval.
Licht kan veel meer informatie dragen door het brede frequentiespectrum, hierdoor is de bandbreedte veel groter wat weer voordelen biedt voor datacommunicatie. De telecomindustrie benut deze techniek al met het gebruik van glasvezelinternet. Ook zie je de techniek steeds meer terugkomen binnen datacenters waarbij fotonica een uitkomst kan bieden voor de overdracht van data op hogere snelheden en daarbij het gigantische energiegebruik beperkt kan worden.
Comaen & Fotonica
Ons netwerk bestaat uit een breed scala van bedrijven die actief zijn in verschillende technische disciplines. Een tak die steeds meer opkomt binnen ons netwerk is de zogenoemde “high tech” markt. Hiermee bedoelen wij organisaties die actief zijn op een technisch zeer hoog niveau. Veel vacatures die hieruit ontstaan zijn ook specifiek gericht op universitair geschoold techneuten.
Wij helpen steeds meer kandidaten aan een baan met een Msc. Mechanical Engineering, BioMechanical Engineering, BioMedical of een Msc. Electrical Engineering achtergrond. Wat dat betreft zien wij ook een verschuiving in ons vacature aanbod. We hebben een steeds breder aanbod van interessante wo-vacatures te bieden.
Een van onze klanten is actief op het gebied van fotonica. De chips die zij ontwikkelen worden o.a. toegepast binnen de medische industrie, automotive en de aerospaceindustrie. Hierbij wordt de fotonicachip gekoppeld aan glasvezelverbindingen waardoor er real time data uitgelezen kan worden. Denk hierbij aan metingen bij een vliegtuig met betrekking tot hoogte, trillingen, drukverschillen en temperaturen. Ook wordt deze chip onder andere toegepast in de formule 1 en operatie-instrumenten voor chirurgen.
Vanwege de grote vraag naar deze chip hebben zij de ambitie om de komende jaren door te groeien en te verdubbelen qua capaciteit. Om aan deze groei te kunnen voldoen is het belangrijk dat er veel gemotiveerde en enthousiaste engineers mee willen werken aan deze nieuwe techniek zodat Nederland de positie van innovator en marktleider blijft houden.
Mocht jij dit interessant vinden en beschikken over een hbo of universitaire achtergrond richting Mechanical Engineering of vergelijkbaar neem dan contact met ons op via info@comaen.nl of bel 023-8443219.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail