Steeds meer bedrijven slachtoffer van cyberaanvallen
Afgelopen weekend heeft een Russische hackersgroep duizenden bedrijven getroffen met hun cyberaanval met gijzelsoftware. Onder de getroffen bedrijven waren ook een paar Nederlandse bedrijven, zoals de technische dienstverlener Hoppenbrouwer uit Udenhout. Volgens Check Point Software Technologies, een leverancier van cyberbeveiliging, is de toename van dit soort aanvallen te wijten aan de razendsnelle ontwikkeling van cybercriminaliteit […]
Lees meerAfgelopen weekend heeft een Russische hackersgroep duizenden bedrijven getroffen met hun cyberaanval met gijzelsoftware. Onder de getroffen bedrijven waren ook een paar Nederlandse bedrijven, zoals de technische dienstverlener Hoppenbrouwer uit Udenhout. Volgens Check Point Software Technologies, een leverancier van cyberbeveiliging, is de toename van dit soort aanvallen te wijten aan de razendsnelle ontwikkeling van cybercriminaliteit en de veelal verouderde beveiliging van bedrijven.
Wereldwijde cyberaanvallen
De Russische hackersgroep die dit weekend gijzelsoftware gebruikte, eiste losgeld van bedrijven om hun bestanden terug te krijgen. Waarschijnlijk is de aanval begonnen bij de leverancier van de beheersoftware Kaseya. Deze software wordt gebruikt om computers op afstand te beheren. Bijvoorbeeld door ICT-bedrijven die andere bedrijven ondersteunen.
In Nederland werden waarschijnlijk meerdere bedrijven getroffen, alhoewel het exacte aantal niet bekend is omdat veel bedrijven dit liever stil houden. Een bedrijf dat wel openlijk toegaf getroffen te zijn, was Hoppenbrouwer. Zij ontdekten de hack vrijdagavond. De ICT-afdeling is tot 3 uur ‘s nachts bezig geweest met het afschakelen van hun systemen. Uit voorzorg hebben ze toen ook de tussen de 1500 en 2000 niet getroffen computers opgeschoond.
Dit soort aanvallen vinden vaak plaats in het weekend omdat er dan minder personeel aan het werk is en de verdediging dus zwakker is. Daarnaast kozen de hackers het weekend van 4 juli uit, de dag dat in Amerika Independence Day wordt gevierd. Er werden veel Amerikaanse bedrijven getroffen tijdens de aanval. In Zweden sloegen de hackers ook toe, daar werd de supermarktketen Coop getroffen. Hierdoor moesten ze al hun 800 winkels tijdelijk sluiten.
Nieuwe cyberdreigingen
Cybersecurity experts waarschuwen al langer voor steeds geavanceerdere cyberdreigingen. Op dit moment zijn de meeste bedrijven alleen beveiligd tegen zogenaamde derde generatie dreigingen. Hieronder vallen dreigingen, die al sinds het jaar 2000 voorkomen en kwetsbaarheden in programma’s benutten. Alleen heeft cybercriminaliteit zich zo snel ontwikkeld dat er al cyberaanvallen van de vijfde generatie plaats vinden. Deze aanvallen brengen onherstelbare schade toe aan bedrijven.
Een andere dreiging is de ontwikkeling van cybersuperwapens. Deze stukken malware worden ingezet door grootmachten om grote schade aan te richten in de systemen van andere landen. Deze strategische cyberwapens kunnen ook in handen vallen van hackersgroepen. Die gebruiken de malware zelf of verhandelen deze op het dark web. Zo kunnen ook amateurs de malware gebruiken om flinke schade aan te richten. Om de stijgende lijn aan cyberaanvallen te stoppen, moeten overheden, cyberbeveilingsbedrijven en organisaties de samenwerking met elkaar aangaan. Hierbij is het belangrijk om niet alleen bedreigen te leren detecteren, maar ook progressieve bedreigingspreventie oplossingen te gebruiken. Deze kunnen aanvallen tegenhouden en voorkomen dat cybercriminelen systemen binnen kunnen dringen.
Comaen
Heb jij kennis en ervaring op het gebied van Cybersecurity? Wij zoeken een Senior Cybersecurity Engineer voor een groot en internationaal bedrijf. Wil jij verantwoordelijkheid zijn voor automatiseringsprojecten zoals de Noord/Zuidlijn in Amsterdam? Neem dan contact op met Jasper.
👉 Jasper Bakker
☎️ +316 153 22 585
📩 jasper.bakker@comaen.nl
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail