Wat hebben bier brouwen en Engineering met elkaar te maken?

Engineering

Een unieke samenwerking: de TU Eindhoven, Swinkels Family Brewers en het Metal Power consortium hebben de handen ineen geslagen. Zij gaan als eerste ter wereld bier brouwen met ijzerpoeder. De industriële installatie gebruikt ijzerpoeder als circulaire brandstof; een CO2-vrije, compacte, en herbruikbare energiedrager. 40% van de CO2-uitstoot op aarde komt van elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën. […]

Lees meer
Engineering

Een unieke samenwerking: de TU Eindhoven, Swinkels Family Brewers en het Metal Power consortium hebben de handen ineen geslagen. Zij gaan als eerste ter wereld bier brouwen met ijzerpoeder. De industriële installatie gebruikt ijzerpoeder als circulaire brandstof; een CO2-vrije, compacte, en herbruikbare energiedrager. 40% van de CO2-uitstoot op aarde komt van elektriciteitscentrales en warmte-intensieve industrieën. Alleen door dit getal terug te brengen naar 0 kunnen we onze klimaatdoelstellingen volbrengen. Er zijn toch nog weinig CO2-vrije alternatieven in deze sectoren. Dit komt deels omdat zon- en windenergie niet passen bij de energievraag van deze industrieën.

De voordelen van ijzerbrandstof

In ijzerpoeder kan je energie opslaan die je daarna vrij kunt laten komen wanneer je deze nodig hebt. Doordat fijn ijzerpoeder uitstekend brandt, komt hier veel warmte bij vrij. Deze warmte kan verschillende industrieën voorzien van energie. Er komt geen CO2 vrij bij de verbranding en er blijft alleen roest over. Deze roestpoeder kun je weer duurzaam omzetten naar ijzerpoeder. Daarnaast is het ijzerpoeder makkelijk te vervoeren, omdat deze geen energie verliest wanneer het wordt opgeslagen. Zo kan het poeder zonder problemen voor lange periodes opgeslagen of vervoerd worden.

Bier brouwen op ijzerstof

Het Metal Power consortium laat met de industriële ijzerbrandstof-installatie als eerste ter wereld zien dat ijzerstof gebruikt kan worden voor bier brouwen. Dit doen zij bij de Bavaria Bier Brouwerij. Bier brouwen is een klassiek voorbeeld van een proces waarvoor normaal fossiele warmte nodig is. Nu kan deze warmte duurzaam geleverd worden. Door deze nieuwe opstelling is het proces niet meer afhankelijk van fossiele brandstoffen. Er kunnen 15 miljoen glazen bier gebrouwen worden.

Toekomst van ijzerbrandstof

Bij de TU Eindhoven zijn ze op dit moment bezig met een vervolgproject. Ze hopen hier een systeem te maken dat kan opschalen tot 1 MW. Ook zijn er al plannen om in 2024 een 10 MW systeem te realiseren. Zo hopen ze in 2030, de eerste kolencentrales om te kunnen bouwen naar duurzame ijzerbrandstofcentrales. Ook zijn de studenten bezig om het restproduct, de roestpoeder, weer om te zetten naar brandstof. Op deze manier kunnen ze de ijzerbrandstofcyclus compleet maken door de energie duurzaam op te slaan in ijzerbrandstof. Omdat hier wordt gekeken naar bestaande en nieuwe technologieën zullen de resultaten volgend jaar bekend worden.

Comaen

Bij Comaen blijven wij graag op de hoogte van de laatste technische ontwikkelingen. Op deze manier kunnen wij onze professionals en opdrachtgevers zo goed mogelijk adviseren. Blijf jij ook graag op de hoogte van het laatste technische nieuws? Schrijf je dan in voor onze updates. Je ontvangt om de drie weken de interessantste ontwikkelingen uit de markt en de nieuwste vacatures.

Bron: https://www.engineersonline.nl/nieuws/id33464-bavaria-brouwt-zijn-bier-nu-op-ijzerpoeder.html?utm_medium=email 
Sluiten
We use cookies to improve your experience on our website. By browsing this website, you agree to our use of cookies.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Job Quick Search

Share