Wat is het verschil tussen UAV en UAV-GC contracten?
UAV- en UAV-GC contracten zijn vaak gebruikte contracten. Bij deze contracten voert de opdrachtnemer zowel het ontwerp als de uitvoering uit. Hierbij krijgt deze opdrachtnemer ook meer verantwoordelijkheid over het project. Doordat de opdrachtnemer meer verantwoordelijkheid draagt, verandert de inhoud van de contracten. Verschil in taken en verantwoordelijkheden In de traditionele UAV-contractvorm stelt de opdrachtgever […]
Lees meerUAV- en UAV-GC contracten zijn vaak gebruikte contracten. Bij deze contracten voert de opdrachtnemer zowel het ontwerp als de uitvoering uit. Hierbij krijgt deze opdrachtnemer ook meer verantwoordelijkheid over het project. Doordat de opdrachtnemer meer verantwoordelijkheid draagt, verandert de inhoud van de contracten.
Verschil in taken en verantwoordelijkheden
In de traditionele UAV-contractvorm stelt de opdrachtgever zijn definitieve ontwerp op basis van het uitvoeringsontwerp. In de UAV-GC contracten wordt er steeds meer verantwoordelijkheid bij de opdrachtnemer neergelegd. In de contracten wordt vastgelegd wie welke verantwoordelijkheden draagt en de bijbehorende vermogensrechtelijke consequenties.
Het voordeel van een UAV-GC contract is dat de opdrachtnemer alleen beperkt wordt door de eisen van de opdrachtgever in de vraagspecificatie. Hierdoor heeft de opdrachtnemer meer vrijheid om innovatieve oplossingen te gebruiken.
Bij het opstellen van het contract moet de opdrachtgever duidelijk weten welke werkzaamheden verantwoordelijkheid zijn van de opdrachtnemer. Bij een traditioneel samenwerkingsconcept kan gekozen worden voor een UAC-contract. Een geïntegreerd samenwerkingsconcept is de keuze voor een UAV-GC contract meer geschikt.
Hoe betrokken is de opdrachtgever?
De betrokkenheid van de opdrachtgever kan vast gelegd worden in het UAV-GC contract. De kwaliteitsbeheersing is in dit geval de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer. De opdrachtgever toetst wel zelf of de opdrachtnemer de verplichtingen nakomt. De opdrachtnemer zorgt er voor dat de toetsing kan plaats vinden. Na de toetsing is het de verantwoordelijkheid van de opdrachtgever om een go of no go beslissing te nemen.
Het toetsing- en acceptatieproces wordt toegepast tijdens de ontwerpfase en de uitvoeringsfase. In de UAV-GC is vastgelegd dat deze betrokkenheid van de opdrachtgever niks verandert aan de verantwoordelijkheid van de opdrachtnemer. Dit is in contrast met de traditionele UAV-contracten.
Hoe zit het met de vergunningen?
In het UAV-GC-traject is geregeld dat opdrachtgevers een inspanningsplicht hebben voor het krijgen van de benodigde vergunningen. Dit geldt ook voor ontheffingen, beschikkingen en andere toestemmingen. De opdrachtgever geeft in de bijlage van het UAV-GC contract aan welke vergunningen door hem verkregen zullen worden. Soms kan het efficiënter zijn om de vergunningen te laten aanvragen door de opdrachtnemer. Bijvoorbeeld wanneer het ontwerp invloed heeft op de soort vergunning. Dan kan in het contract worden vastgelegd dat de opdrachtnemer deze vergunningen regelt.
UAV-GAC contracten worden ook veel gebruikt binnen de Civiele Techniek. Bekijk hier al onze civiele vacatures.
Eerst meer weten over de contractvormen? In deze blog lichten we de contactvormen verder toe.
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail