Wat is noise cancelling?
De meeste koptelefoons en oortjes zijn tegenwoordig uitgerust met noise cancelling. Een fijne ontwikkeling, vooral in het vliegtuig, wanneer je buren aan het klussen zijn of voor andere situaties waarbij je te maken hebt met geluidsoverlast. Maar wat is noise cancelling precies? En hoe werkt het? In deze blog leggen we uit hoe de drie […]
Lees meerDe meeste koptelefoons en oortjes zijn tegenwoordig uitgerust met noise cancelling. Een fijne ontwikkeling, vooral in het vliegtuig, wanneer je buren aan het klussen zijn of voor andere situaties waarbij je te maken hebt met geluidsoverlast.
Maar wat is noise cancelling precies? En hoe werkt het? In deze blog leggen we uit hoe de drie verschillende soorten noise cancelling werken.
1. Passive noise cancelling
Doordat je iets in of over je oren hebt, wordt omgevingsgeluid al enigszins geblokkeerd. Voornamelijk over-ear koptelefoons zorgen voor passieve noise cancelling. Een koptelefoon van goed materiaal doet dit het meest. De echt goede koptelefoons bieden naast passive noise cancelling ook active noise cancelling. Dat kan op verschillende manieren.
2. Inverse audio
Inverse audio is de originele manier van active noise cancelling. Hierbij vangen microfoons geluiden om je heen op en produceren zij het omgekeerde geluid hiervan. De combinatie van deze geluidsgolven zorgen ervoor dat het geluid om je heen wordt onderdrukt.
Helemaal foutloos gaat dit echter niet. Dat komt omdat geluid om je heen niet altijd even makkelijk te ‘voorspellen’ is. Een vliegtuig dat opstijgt maakt een vrij consistent geluid, maar je zingende buurman misschien niet.
3. Adaptive noise cancelling
Ter toevoeging van inverse audio is er nu ook adaptive noise cancelling. Naast de technologie van inverse audio, neemt ANC ook je eigen bewegingen mee. Bij sommige koptelefoons en oortjes heb je tegenwoordig de mogelijkheid een app te downloaden om de noise cancelling te bedienen. Zo kies je zelf op welke manier de noise cancelling ingezet wordt. Vaak kun je de intensiteit aanpassen of bepalen welke frequenties wel en niet onderdrukt moeten worden.
Sommige koptelefoons gebruiken de term ‘hybride ANC’. Hierbij wordt een combinatie gemaakt tussen de interne en externe microfoon. Zo worden alle geluiden in de omgeving het best opgevangen en kunnen deze zo effectief mogelijk geweerd worden. De allerbeste koptelefoons maken over het algemeen gebruik van deze technologie.
Comaen
Wil jij op de hoogte blijven van onze nieuwste blogs? Schrijf je dan in op onze maandelijkse update. Zo mis je nooit meer het laatste nieuws of interessante vacatures.
Bron: https://www.ad.nl/tech/active-noise-cancelling-wat-is-het-en-hoe-werkt-het~a047a3ea/
Share
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
Tumblr
WhatsApp
VK
Mail